Een aantal maanden geleden meldde een mevrouw zich bij mij op de praktijk. Ze gaf aan dat ze de afgelopen periode een aantal keren gevallen was en ze wilde graag leren hoe het vallen te voorkomen is. De angst om weer een keer te vallen beperkte haar behoorlijk in haar alledaagse dingen, zo durfde ze bijvoorbeeld niet meer zonder haar man naar de winkel te gaan.

Na het eerste gesprek heb ik als geriatrie fysiotherapeut een aantal testen afgenomen bij haar om de situatie goed in kaart te brengen. Uit deze testen kwam naar voren dat er sprake was van verminderde spierkracht in de benen, verminderde balans en opvang reacties, verminderd uithoudingsvermogen en natuurlijk valangst.

Deze uitslagen hebben we samen besproken en de opties voor fysiotherapeutische behandeling doorgenomen. Mijn advies was om deel te nemen aan onze cursus “vallen verleden tijd”. Deze cursus is een groepscursus van vijf weken en heeft twee bijeenkomsten van anderhalf uur. Ze heeft deelgenomen aan deze cursus en is razend enthousiast!

In deze trainingen lag de nadruk op balans en de invloed van afleidbaarheid, mevrouw heeft valtechnieken geleerd op een dikke mat gebaseerd op judotechnieken en is er aandacht besteed aan het verminderen van valangst. Naast dat deze cursus wetenschappelijk bewezen effectief is, zie ik als geriatriefysiotherapeut ook ontzettend mooie resultaten bij de deelnemers. Dit uit zich dan in minder frequent vallen, minder valangst en het vertrouwen dat als er onverhoopt toch gevallen wordt met in staat is om deze val zo goed mogelijk op te vangen zodat er geen letsel ontstaat.

Hele goede resultaten

Bij het afronden van de cursus heb ik de testen herhaald en mevrouw liet flinke vooruitgang zien op balans, loopsnelheid en spierkracht van de benen. Daarnaast was haar ervaren valangst verminderd. Erg leuk om te zien dat het positieve gevoel van mevrouw ook terug te zien was in de testen.

Na twee maanden na de cursus kwam ik mevrouw tegen bij de fitness op onze praktijk. Ze gaf aan dat ze nog  geen enkele keer gevallen is! Voor haar geeft dit ook meer vertrouwen in zichzelf en een verbetering op sociaal vlak. Ze loopt ondertussen alweer helemaal alleen naar de winkel en zelfs een uitje naar de stad is geen enkele drempel voor haar!

Mw schrijft aan ons over de valcursus:

“Of ik verschil merk tussen de eerste les en nu (laatste les)? Jazeker! Tot nu toe ben ik niet gevallen en maar één keer gestruikeld wat ik met een stapje op kon vangen. ik sta niet meer zo wiebelig op mijn benen, dus mijn evenwichtsgevoel is verbeterd. Ook de spierkracht is verbeterd, ik loop zo de trap op en af. Dus valpreventieteam bedankt, ook voor jullie enthousiasme!

Hieronder een kort filmpje over de training die mevrouw gevolgd heeft.

Auteur: Wencke van Deurzen – Geriatrie fysiotherapeut