oefenstraat 3Die vervelende scheef liggende stoeptegels, natte bladeren in het bos, net iets te gehaast de trap af. Zowel binnen- als buitenhuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen en verwondingen kunt oplopen.Ieder jaar lopen 50.000 mensen een breuk op door een val. Daarnaast worden veel mensen na een val  banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. De Sint Maartenskliniek heeft een wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld.  Het Vallen Verleden Tijd programma is voor gezonde ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. De fysiotherapeuten van THERAPIECentrum Valkenswaard zijn opgeleid om deze cursus te mogen geven.

Inhoud training
Het programma vindt plaats in groepsverband en bestaat uit 10 bijeenkomsten, 2 dagen per week.
Het doel van de lessen is het voorkomen van vallen en vertrouwen krijgen als er toch een val plaatsvindt.

Drie onderdelen tijdens deze cursus:

  1. In een hindernisbaan wordt het omgaan met obstakels uit het dagelijks leven geoefend.
  2. Tijdens een sport- en spelgedeelte leert u veilig te bewegen in een drukke omgeving.
  3. Leren om veilig te vallen, voor als u toch nog uit balans mocht raken.

Vooraf loop- en balanstesten
Voor en na het programma heeft u individueel een afspraak bij de begeleidende fysiotherapeut om enkele loop- en balanstesten te doen. Zo kan de fysiotherapeut uw instap- en eindniveau, de doelstellingen en het persoonlijke effect bepalen.

Voorwaarden voor deelname omwille van de veiligheid:

  • Minimaal 15 min kunnen lopen zonder hulpmiddel.
  • Geen sprake van osteoporose.

Wanneer:

Cursus twee keer per week, per cursus zullen de dagen en tijdstippen gecommuniceerd worden

Waar:
THERAPIECentrum Valkenswaard

Kosten:
De cursus wordt (deels) vergoed uit eigen aanvullende verzekering. Neem voor vragen contact op met het secretariaat via info@medi50plus.nl.

Aanmelden:
Aanmelden voor de cursus kan telefonisch of via de mail: 040-2049474 of info@medi50plus.nl.

De cursus start iedere 10 weken bij voldoende deelnemers.

Recensies:

Mieke Coenders

‘Merk ik nou het verschil tussen de eerste en laatste les? Jazeker! Tot nu toe ben ik niet gevallen en slechts één x gestruikeld. Ik durf zelfs weer met een stok lopend naar de supermarkt, die 400 meter verderop ligt.

Ik sta niet meer zo wiebelig op mijn benen, dus mijn evenwichtsgevoel is verbeterd en ook de spierkracht is toegenomen. Ik kan weer zo de trap op en af. Valpreventieteam bedankt, ook voor jullie enthousiasme!’


‘Ik ben naar de cursus valpreventie gegaan omdat ik een aantal keer gevallen ben, mede veroorzaakt door een zwakke enkel ten gevolge van een ongeval. Dus ik dacht dat ik ging leren vallen zonder te bezeren.

Dit is gedaan, maar het grootste deel van de tijd was ook stabiel lopen en lopen terwijl je wordt afgeleid. Hierdoor is mijn enkel steviger geworden en loop ik meer ontspannen op plaatsen waar je weet dat stoeptegels niet vlak liggen.

De cursus was dus zinvol en effectief.’