De afgelopen weken heb ik een meneer begeleid die in een palliatief stadium zit van de ziekte kanker. Dit betekent dat hij niet zal genezen en dat er tijdens de fysiotherapeutische begeleiding veel aandacht is voor de kwaliteit van leven.

Zijn grote passie is fietsen. Afstanden van 40-60km per dag waren voor hem en zijn vrouw heel normaal. Door progressie van de ziekte werd dit echter een probleem. Doordat deze man
pijnklachten ging ervaren tijdens het fietsen werden de afstanden al gauw korter. De kans zou bestaan dat hij vervolgens niet meer zou kunnen gaan fietsen. Dit zou voor hem een forse aanslag betekenen op zijn kwaliteit van leven.

Gelukkig werk ik als oncologie fysiotherapeut in een multidisciplinair therapiecentrum, waarin de verschillende disciplines nauw met elkaar samenwerken. In de eerder beschreven situatie werd de ergotherapeut betrokken, en samen met deze man hebben we gekeken welke opties er voor hem zijn om te kunnen blijven fietsen samen met zijn vrouw, zoals hij zo graag doet. Gelukkig hebben we hem heel goed kunnen helpen. Meneer is ontzettend dankbaar dat hij erop geattendeerd is om contact op te nemen met de ergotherapeut. Vervolgens is hij de ergotherapeut erg dankbaar dat hij met minder pijnklachten weer grotere afstanden kan gaan fietsen samen met zijn vrouw.

Het zijn vaak de kleine dingen waarmee ik patiënten kan helpen die mij als oncologie fysiotherapeut passie geven om dit werk te doen. Het laat tevens de kracht zien van wat een multidisciplinair team kan bereiken. Ook wanneer dit niet binnen één praktijk mogelijk zou zijn, is het erg belangrijk om elkaar op te zoeken. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan we denken!

Maartje Oomen- Engelen (Msc)
Oncologie fysiotherapeut,
Oedeemfysiotherapeut, Myofasciaal therapeut en Littekenbehandeling
Fysio- en Manuele Therapie Van Hoof
Medi50+ – gevestigd in THERAPIEcentrum Valkenswaard