Laatst belde een zorgtrajectbegeleider me, met de vraag of wij aangepast sporten aanbieden voor mensen met dementie. Zij heeft een cliënt in behandeling die graag wil sporten, maar in verband met haar dementie wat meer begeleiding van een fysiotherapeut nodig heeft. De zorgtrajectbegeleider heeft in de gemeente rondgekeken en -gevraagd maar tot nu toe heeft ze nog geen geschikte sport- en beweegaanbieder kunnen vinden die aan de vraag kan voldoen.

Naast het feit dat mevrouw steeds inactiever wordt, raakt haar mantelzorgsysteem langzaam wat overbelast omdat mevrouw toch wel veel zorg vraagt thuis. Haar man zorgt met heel veel liefde voor mevrouw maar het is voor hem nodig om er ook even tussenuit te kunnen. Het sportmoment voor mevrouw zou dan ook meteen een zorgmoment minder zijn voor haar man. Ze wil daarmee een situatie creëren wat voor beide partijen een goede oplossing is.

Binnen ons multidisciplinaire Therapiecentrum in Valkenswaard bieden wij “Vitaal & Fit” aan. Dit is een fitnessgroep in abonnementsvorm waar mensen kunnen sporten die wat meer begeleiding nodig hebben. Dit kan zijn door cognitieve beperkingen (bijvoorbeeld bij dementie of na een beroerte) of bij overgevoeligheid voor prikkels, maar zeker ook wanneer er fysieke beperkingen zijn bijvoorbeeld bij NAH  (na een beroerte of TIA, of bij Parkinson en MS en dergelijke).

Bij de cliënt waar de zorgtrajectbegeleider voor belde is een intake afgenomen waarna er een oefenschema op maat samengesteld is. Mevrouw traint nu al drie maanden 2x per week onder begeleiding van de geriatriefysiotherapeut. De training bevat zowel individuele oefeningen als oefeningen in groepsverband. Nadruk bij deze oefeningen ligt op het verbeteren uithoudingsvermogen, verbeteren van de spierkracht en verbeteren van de balans. Zeker zo belangrijk is echter ook het ervaren van plezier in het bewegen.

Mevrouw zelf geeft aan dat ze heel erg blij is met deze training. Naast dat ze hierdoor fitter blijft, heeft ze ook ontzettend leuke contacten in de groep waardoor het trainen ook nog eens als een uitje voelt voor haar.

Na drie maanden merken zowel de omgeving van mevrouw als ik dat ze veel fitter is, meer dingen wil ondernemen en veel vrolijker in het leven staat. Voor haar man maakt deze situatie dat hij meer tijd voor zichzelf heeft en daardoor minder overbelast is. Zijn vrouw en hij hebben daardoor samen ook meer mooie momenten waardoor de kwaliteit van leven voor beiden ontzettend toegenomen is.

Heel fijn om ook op deze manier via “ vitaal en fit”  mijn vak uit te kunnen oefenen!

Tekst: Wencke van Deurzen – Geriatriefysiotherapeut

Herken jij je in deze werkzaamheden en wil jij ook werken in een topteam met specialisten? Neem dan gerust contact met ons op!